To Top

Kedves Látogatónk!

ZSIGMOND REKASzeretettel köszöntjük iskolánk honlapján, amelyet azzal a szándékkal hoztunk létre, hogy bepillantást nyújtsunk intézményünk életébe, mindennapjainkba. Reméljük, hogy az iskolánkkal kapcsolatos kérdéseire oldalunkat böngészve választ talál. Igyekszünk minél több információt megjeleníteni az oktatásról, a tantestületrõl, tanulóinkról, ízelítőt adni a tanórán kívüli tevékenységekről, programjainkról.

 Elmondhatjuk, hogy pedagógusi, tanulói és szülői közösségünk most már kialakította  azt a közös hangot, amely az értékteremtő, kreatív munkának erőt, folytonosságot és kitartást adhat. 

 Honlapunk tükörképe iskolánknak, azt a hangulatot, azt az értékrendet örökíti meg, amelyet alapításától fogva tanáraink ápoltak, gazdagítottak, és amelyet tanulóink hordoznak magukban személyiségük elválaszthatatlan részeként, emlékeik legféltettebb kincseiként.

Kellemes idõtöltést kívánunk!

Zsigmond Réka igazgató

MÚLT ÉS JELEN

A háromszéki Gidófalva egyik híres szülötte az örmény származású Czetz János honvédtábornok, aki 1822-ben látta meg a napvilágot, és 1904-ben hunyt el Argentínában.
Mint katonatiszt könyvet írt, a „Magyar Hadnyelvtan a császári és királyi osztriai hadsereg tisztjei számára” címmel, mert méltánytalannak tartotta, hogy a magyar katonákat német nyelven vezényeljék. Bem József mellett ő volt az erdélyi hadsereg tábornokkari főnöke és ideiglenes parancsnoka. A világosi fegyverletétel után, 1850-ben Nyugat-Európába, majd Argentínába emigrált, ahol megalapította az Argentín Nemzeti Akadémiát (Colegio Militar de la Nación). Ő volt az egyetlen magyar, akinek Dél- Amerikában egészalakos szobrot állítottak. Katonai tevékenysége mellett jelentős a földrajztudományi munkássága, hiszen földmérőként dolgozott Argentínában, ahol feltérképezte az ország Paraguay-jal és Brazíliával határos vidékét.
1911-ben szülőfalujának községházán emléktáblát avattak, mely az 1997-ben állított dombormű alatt található, a következő felirattal: 'Ebben a községben született 1822-ben Czetz János 1848-49 beli honvédtábornok aki a magyar szabadságharc szomorú végével hazájából kibujdosva 1904-ben Argentina szabad földjén Buenos Airesben fejezte be nemzete szabadságáért utolsó percig hevülő nemes életét. E táblát a Székely Mikó Kollégium 1910-11 -ben érett ifjúsága készítette.'
E klasszikus tábla fölé helyezték el a Petrovits István által készített domborművet.

 

0
nagy multú iskola

a történelmi Háromszéken

0
-ben felvette

Czetz János nevét

0
diák,

akik büszkék az évszázados múltra

0
pedagógus,

akik emberségre, hűségre és helytállásra nevelnek

A Czetz János Általános Iskolakitartásraemberségrehűségrehelytállásranevel

Line

“ … min­denki a maga mód­ján látja a világot, a maga mód­ján éli meg nehézségeit és a sikereit.

Taní­tani annyi, mint meg­mu­tatni a lehetőséget. Tan­ulni annyi, mint élni a lehetőséggel.” 

Search

      MIKEWEB1           ©  Mike Web           Digitális tankönyvek   →  OKTATO PROGRAMOK

Gidófalvi Czetz János Általános Iskola


© All Rights Reserved

 

Sign in to your account